Fülek

2016. május 8.

Infók? Grafika? Infografika!!!

Az meg mi? És főleg mire jó?

Az infografika olyan kép formátumú dokumentum, amely mondanivalónkat képekkel, grafikonokkal illusztrálva mutatja be. Jobbra mutatok is egy példát. Miért jó, ha van infografikánk?
  • Először is időt spórolunk annak, akinek el akarjuk juttatni a szürkeállományába az információt – ezért talán jár egy jó pont a diákok szemében.
  • Az infografika könnyen megosztható közösségi oldalakon, így a diákokhoz is könnyebb eljuttatni. (Lásd a közösségi médiás bejegyzést!)
  • Az emberek 65%-a vizuálisan tanul, az információ min. 75%-át látás útján fogadjuk be - az infografika ezt a folyamatot gyorsítja fel. A diákokat megfogja a látvány (ha ügyesek vagyunk). - A százalékos adatok nem tőlem származnak, ha nem stimmel akkor a Google a hibás. ;)
  • A kedvenc érvem: Miért ne?


Milyen programmal tudok ilyet készíteni?


A Google számos találatot ad infografika készítő weboldalakra, és számos grafikai program is természetesen alkalmas arra, hogy infografikát készítsünk vele. Az infografika készítő oldalak sablonokat kínálnak, amelyeket kedvünkre és mondanivalónk szerint alakíthatunk - fizetős verzióban nagyobb szabadságfokkal. Érdemes mindet kipróbálni, kinek mi válik be a legjobban.
  • Piktochart - Ezt sajnos későn találom meg, pedig ígéretesnek néz ki. Majd biztos kipróbálom egyszer.
  • Canva - Ez sajnos nem nyerte meg a tetszésemet, pedig vannak benne jó ötletek, de az eltűntethetetlen vízjel miatt sajnos sokat veszít az értékéből, és a gusztusos elrendezés is nehézkes.
  • Infogr.am - Nekem ez volt a befutó! A matekosoknak Kánaán. Egyszerűen tölthető táblázat, változatos diagramtípusok. Ennek fényében statisztika témakörhöz készítettem pár diagramot. Próbáltam minél érdekesebb tényeket összegyűjteni, hogy izgalmas legyen az adathalmaz. Némileg a témát illetően a földrajzhoz is kapcsolódok, bár nem túl strukturáltan. De most ennek nem is az a lényege, csak az, hogy láthassuk a lehetőségeket.
  • Visual.ly - Ezt sajnos nem állt módomban kipróbálni, de olvastam róla néhány jó véleményt, úgyhogy idetettem, hátha valaki hasznát veszi.

Végül, de nem utolsósorban: A saját infografikám!!!!


Remélem tetszik mindenkinek! ;)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése